Przez trzy kolejne poniedziałki października (3, 10 i 17) w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbywały się warsztaty zdrowego gotowania. Uczestnicy poznali mnóstwo przepisów na zdrowe, smaczne posiłki i zobaczyli w praktyce, jak mogą odmienić rodzinne menu. Szkołę Zdrowego Gotowania po raz kolejny zorganizowała filia Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej w Wiśle przy współudziale finansowym Gminy Wisła i lokalnego zboru Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego.
Zajęcia prowadziła znana dietetyczka i promotorka zdrowia Iwona Deperas. Stopniowo wprowadzała adeptów sztuki kulinarnej w świat zdrowia na talerzu. Tematami zajęć były „Ciasta inne niż wszystkie”, „Soja roślina wielkich możliwości” oraz „Dynia wartościowa i niedoceniana”. W zajęciach wzięło udział 46 osób. Wszyscy uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe, a na ostatnich zajęciach została rozlosowana nagroda książkowa pod tytułem „Kuchnia, którą polubisz”. Zajęcia obejmowały wykład, gotowanie oraz degustację. Uczestnictwo w warsztatach było bezpłatne.